Teamet på Pluro

info@pluro.se 07 December 2017, c:a 3 minuters läsning

Sparandemarknaden har problem.

Vi är nästan alla en del av sparandemarknaden. Om du någon gång har haft en inkomst så har du fått pension. Har du fått pension är en del av den pensionen s.k. premiepension. Premiepension kan du själv placera i olika fonder (klicka här för mer information). Sparandemarknadens hälsa är därmed något som berör nästan varje vuxen människa i det svenska samhället.

Och sparandemarknaden har problem. Den är sjuk.

Vi på Pluro ville ta reda på exakt hur sjuk den var. Så vi började enkelt, vi gick ut till några hundra aktörer på sparandemarknaden och berättade om vad vi skulle göra och bad dem om information om bl.a. vilka tjänster de erbjuder och till vilka priser. Responsen var ljummen. Minst sagt ljummen. Av 243 tillfrågade försäkringsförmedlare bemödade sig endast 9 stycken med att svara. En (ja, du läste rätt, en) ville ge oss informationen överhuvudtaget. Efter ett påminnelsemail till resterande 234 svarade ytterligare 6. Ingen ville ge oss informationen. En av dem svarade på följande sätt:
”Det kanske finns en anledning till att man inte svarar: Inget intresse. Fräckt således att skicka en påminnelse på något jag inte bett om.”

Av 62 tillfrågade sparbanker var det 60 som inte vill vara med.

Vad visar då den här responsen? För oss är det glasklart. Den visar att sparandemarknaden är så pass ljusskygg att den övervägande majoriteten av alla aktörer på sparandemarknaden inte vågar visa vilka priser de erbjuder till sina konsumenter. Till er. Att de inte vågar stå bakom sitt erbjudande till er.

Men Pluro behövde så klart anpassa sig till marknadsförutsättningarna. Vad vi då gjorde istället var att när vi kontaktade övriga aktörer utgav oss för att vara konsumenter intresserade av aktörernas erbjudanden. Vad tror ni hände då? Alla svarade.

Vad ska man dra för slutsatser av detta? Slutsatsen vi drar är att sparandemarknaden fullkomligt kryllar av aktörer som har priser de inte vågar stå för, som de endast vågar berätta till intet ont anande konsumenter på telefon eller på möten, och som de vet kommer att anses vara alldeles för höga om de sätts i offentlighetens ljus. Detta är ett mycket stort problem.

Det är också hela skälet till varför vi finns. För att gemensamt skapa en transparens på sparandemarknaden. För att med kundkraft tvinga de som hanterar dina pengar att vara ärliga och hjälpsamma. För att vi tillsammans kan göra marknaden billigare och bättre.

Hos oss jämför du alla aktörer, både gällande pris men framförallt gällande kundnöjdhet. Ta några minuter, se vad andra skriver om det bolag som hjälper just dig med ditt sparande. Gör kanske vårt test här och låt vår robot visa om det finns någon billigare med högre ranking som kanske passar just dig lite bättre.

Låt oss tillsammans bota sparandemarknaden. Låt oss göra den frisk.

Kategorier